Posao za još 50 kopača

Bez autora
Jun 12 2012

Rudnik mrkog uglja Zenica primit će u radni odnos novih 50 zaposlenika, isključivo proizvodnih radnika, koji će biti angažirani na kopanju uglja u tri pogona ovog rudnika. Epilog je to zahtjeva sindikata od prije dva mjeseca te direktna reakcija "Elektroprivrede BiH" nakon što je dogovor sindikata i Uprave EPBiH bio samo mrtvo slovo na papiru. Rudnik kao zavisno društvo u sastavnu koncerna "Elektroprivrede BiH" neće provoditi konkursnu proceduru, jer u administraciji zeničkog rudnika postoji više od 1.500 aplikacija za posao, podnesenih u protekla dva konkursa, kao i u međuvremenu. Iako je sindikat insistirao na upošljavanju stotinu novih proizvodnih radnika, Uprava "Elektroprivrede BiH" dala je saglasnost za prijem pedeset. U pogone Stara jama i Stranjani bit će primljeno po 16, a Raspotočje 18 novih radnika. Ovo je optimalan broj, jer veći ne bi donio veću količinu iskopanog uglja, zaključak je uprave Koncerna.

Posao za još 50 kopačaRudnik mrkog uglja Zenica primit će u radni odnos novih 50 zaposlenika, isključivo proizvodnih radnika, koji će biti angažirani na kopanju uglja u tri pogona ovog rudnika, potvrdio je za "Dnevni avaz" direktor RMU Zanica Esad Čivić.

Epilog je to zahtjeva sindikata od prije dva mjeseca te direktna reakcija "Elektroprivrede BiH" nakon što je dogovor sindikata i Uprave EPBiH bio samo mrtvo slovo na papiru.

Rudnik kao zavisno društvo u sastavnu koncerna "Elektroprivrede BiH" neće provoditi konkursnu proceduru, jer u administraciji zeničkog rudnika postoji više od 1.500 aplikacija za posao, podnesenih u protekla dva konkursa, kao i u međuvremenu.

- Iako je sindikat insistirao na upošljavanju stotinu novih proizvodnih radnika, Uprava "Elektroprivrede BiH" dala je saglasnost za prijem pedeset. U pogone Stara jama i Stranjani bit će primljeno po  16, a Raspotočje 18 novih radnika. Ovo je optimalan broj, jer veći ne bi donio veću količinu iskopanog uglja, zaključak je uprave Koncerna -  kaže Ćivić.

RMU Zenica ima 1.476 uposlenih, od kojih su 964 jamska radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik